Kommande kurser

Nedan anges vårens kurser i kronologisk ordning. Ytterligare kurser kan tillkomma, så håll koll på denna sida.

Anmälan sker genom att klicka på "Anmälan till kurs", som du hittar under fliken "Kurser och privatlektioner"

Kurserna blir snabbt fulla, så vänta inte med din anmälan - först till kvarn gäller. 

Medlemsskap krävs för att delta i MBK:s kurser

MBK samarbetar med Munsö Adelsö Lokala Kennelklubb (MALKK) och med Mälarö Hundungdom (MHU). Om du är medlem i MALKK eller MHU behöver du inte lösa medlemskap i MBK för att gå våra kurser. 

OBS! endast den person som är anmäld till kursen får delta (undantag för vuxen som deltar med barn som är anmält)

Fortsättningskurs i Nosework - 28 januari

FORTSÄTTNINGSKURS I NOSEWORK, instruktör Boel Rosenlund, 3 ggr, 6 deltagare, söndagar kl. 10.00 – 11.30, kursstart den 28 januari

Övriga datum: 4/2 och 11/2

Pris: 1 200 kronor

Sista anmälningsdag: den 12 januari - Kursen är full 

På denna kurs får ekipagen fortsätta att jobba med doften eukalyptus.  Kursen omfattar mer avancerade sök inomhus och i behållare, dvs. doften göms på ställen som innebär en större utmaning för hundarna. Ekipagen kommer även att få prova på utomhussök och fordonsök.

Ett krav för att få delta är att man har gått en nybörjarkurs i Nosework.

Nybörjarkurs i Nosework - 30 januari

NYBÖRJARKURS I NOSEWORK, instruktör Helena Holmström, 6 ggr, 6 deltagare, tisdagar kl. 10.00 - 11.30, kursstart den 30 januari

Övriga datum: 6/2, 13/2, 20/2, 5/3 och 12/3

Pris: 1 800 kronor

Sista anmälningsdag: den 15 januari Kursen är full 

Nosework är en hundsport där hunden får använda sitt främsta sinne, luktsinnet. Hunden ska hitta en doft i olika miljöer och markera detta för föraren. Nosework stärker hundens självförtroende och samarbetet med föraren. Kursen omfattar dels teori där vi går igenom grundläggande klasser och regler för att tävla i Nosework, dels praktiska övningar i syfte att lära in doften eukalyptus.

Vi kommer att lägga fokus på behållar- och inomhussök men kommer även att göra övningar på utomhus- och fordonssök. Hundarna får jobba en åt gången medan övriga hundar får vänta i bilen eller i en bur i ett annat rum.

Vi vill att hundarna ska kunna fokusera på nosövningarna och därför har vi på denna kurs tyvärr begränsningar för löptikar. Skulle din tik börja löpa under pågående kurs försöker vi lösa det på bästa sätt men vi kan inte garantera att tiken kan vara med på samtliga övningar.

Specialsök som aktivering - 13 februari

Fulltecknad SPECIALSÖK SOM AKTIVERING, instruktör Ylva Helgöstam, 4 ggr, 6 deltagare, tisdagar kl. 14.00 – 16.00, kursstart den 13 februari

Övriga datum: 20/2, 27/2 och 5/3

Pris: 1 700 kronor

Sista anmälningsdag: den 29 januari Kursen är full men det går att anmäla som reserv

I kursen ingår att lära hunden hitta röd kong (eller andra dofter) och att utveckla hundens förmåga att söka på ett ändamålsenligt sätt. Kursen omfattar även viss funktionslydnad dvs. sådana lydnadsmoment som är viktiga för inlärningen av sökarbetet. I mån av tid och intresse kommer även tävlingsmässiga starter och markeringar att gås genom. All inlärning kommer att ske genom positiv förstärkning där hunden belönas för rätt beteende genom t.ex. lek. Kursen är i huvudsak inriktad på aktivering men kan fungera som en förberedelse för den som är intresserad av att så småningom tävla i SBK:s nya tävlingsgren Specialsök.

Framförgående - 7 mars

Fulltecknad KURS I FRAMFÖRGÅENDE, instruktör Carina Dahl, 3 ggr, 6 deltagare, torsdagar kl. 18.30 - 20.00, kursstart den 7 mars

Övriga tillfällen: 14/3 och 21/3

Pris: 1 200 kronor

Sista anmälningsdag: den 20 februari - Kursen är full,, men det går att anmäla som reserv

På denna kurs får du lära dig hur du kan lära in tävlingsmomentet "framförgående". Momentet ingår i brukslydnadens appellklass och lägre klass, så om du har tankar på att tävla i bruks kan denna kurs vara ett bra komplement till annan träning.

Valpkkurs - 12 mars

Fulltecknad VALPKURS, instruktör Helena Holmström, 6 ggr, 6 deltagare, tisdagar kl. 12.00 - 13.30, kursstart den 12 mars

Övriga datum: 19/3, 26/3, 9/4, 16/4 och 23/4

Pris: 1 800 kronor

Sista anmälningsdag: den 26 februari - Kursen är full, men det går att anmäla som reserv

Kursen vänder sig till dig som har en valp som är ca 3 – 6 månader gammal vid kursstarten. På kursen får du lära dig hur du kan lägga grunden för en bra relation med din hund, byggd på glädje och harmoni.

Fokus läggs på positiv kontakt mellan hund och förare. På kursen varvas teori med övningar på appellplan och i skogen. Under kursen tränas bl.a.

-          kontaktövningar

-          hanteringsövningar

-          gå fint i koppel

-          inkallning

-          passivitet

-          sitt och ligg

-          stadga

-          hundmöten

Kursen kommer huvudsakligen att hållas utomhus, men vissa pass kan vara inomhus.

Rallylydnad fortsättning/avancerad - 8 april

RALLYLYDNADSKURS – FORTSÄTTNING/AVANCERAD, instruktör Elisabeth Karlsson, 6 ggr, 6 deltagare, måndagar kl. 18.30 – 20.30, kursstart den 8 april

Övriga datum: 15/4, 29/4, 13/5, 20/5 och 27/5

Pris: 2 300 kronor

Sista anmälningsdag: den 22 mars

Detta är kursen för dig som kan rallylydnadsreglerna och behärskar de moment som ingår i nybörjarklassen. På denna kurs får du lära dig momenten som ingår i fortsättningsklassen och avancerad klass. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus.

Kurs i följsamhet - 9 april

Fulltecknad KURS I FÖLJSAMHET, instruktör Lena Dahlström, 6 ggr, 6 deltagare, tisdagar kl. 13.00 – 14.30, kursstart den 9 april.

Övriga datum: 16/4, 23/4, 30/4, 7/5 och 14/4 

Pris: 1 800 kronor 

Sista anmälningsdag: den 25 mars Kursen är full men det går att anmäla som reserv

Kursen vänder sig till dig som vill att din hund ska bli mer följsam. Under kursen kommer du att få lära dig olika övningar och du får lära dig hur du kan få din hund att koncentrera sig på dig trots störningar i miljön. Det är viktigt att du tränar själv mellan kurstillfällena. Under kursens sista hälft kommer du att få jobba med din hund lös eller i långlina.

Kursen kommer huvudsakligen att hållas utomhus, men vissa pass kan vara inomhus.

Valpkurs - 9 april

VALPKURS, instruktör Emilia Rosengård, 6 ggr, 6 deltagare, tisdagar kl. 19.00-20.30, kursstart den 9 april

Övriga datum: 16/4, 23/4, 7/5, 14/5 och 21/5

Pris: 1 800 kronor

Sista anmälningsdag: den 25 mars

Kursen vänder sig till dig som har en valp som är ca 3 – 6 månader gammal vid kursstarten. På kursen får du lära dig hur du kan lägga grunden för en bra relation med din hund, byggd på glädje och harmoni.

Fokus läggs på positiv kontakt mellan hund och förare. På kursen varvas teori med övningar på appellplan och i skogen. Under kursen tränas bl.a.

-          kontaktövningar

-          hanteringsövningar

-          gå fint i koppel

-          inkallning

-          passivitet

-          sitt och ligg

-          stadga

-          hundmöten

Kursen kommer huvudsakligen att hållas utomhus, men vissa pass kan vara inomhus.

Brukslydnad - 11 april

Fulltecknad! BRUKSLYDNAD, instruktörer Susanne Vikström och Inger Lundin, 4 ggr, 6 deltagare, tre torsdagar och en måndag kl. 18.30 – 20.00, kursstart torsdag den 11 april

Övriga datum: 18/4, 25/4 och 29/4

Pris: 1 500 kronor

Sista anmälningsdag: den 27 mars Kursen är full men det går att anmäla som reserv

Bruksprov är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Grenen innehåller en lydnadsdel (brukslydnad) och en specialdel t.ex. spår eller sök.

Denna kurs är till för dig som vill tävla och/eller träna bruks tillsammans med din hund, och omfattar lydnadsdelen. Vi går igenom och lär oss alla lydnadsmoment i appellklass. Där ingår grundläggande moment såsom att gå fot, gå före, inkallning, apportering, hopp och platsliggande. Momenten genomförs både med och utan koppel.

Du behöver ha en god allmänlydnad på din hund motsvarande en vardagslydnadskurs och du och din hund behöver ha en god kontakt med varandra.

Agility - coachgrupp, 11 april

AGILITY COACHGRUPP, instruktör Sandra Helén, 5 ggr, 6 deltagare, tre torsdagar och två tisdagar under våren kl. 18.30 – 21.00, kursstart den 11 april

Övriga datum: 25/4, 9/5, 14/5 och 28/5

Pris: 2 300 kronor

Sista anmälningsdag: den 27 mars

Vi bygger tillsammans en bana med 2 numreringar där den ena är lite lättare och den andra lite svårare. 

Denna kurs passar främst er som tävlar eller avser att tävla i framtiden. Nivån anpassas efter ekipaget, men hunden ska som minst kunna hopp och tunnlar. Hunden ska vara minst ett år gammal.

Det är en fördel om hunden är van att samarbeta med dig även i närvaro av andra hundar. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus.  

Agility dagtid för nybörjare - 15 april

AGILITYKURS DAGTID FÖR NYBÖRJARE, instruktör Sandra Helén, 4 ggr, 6 deltagare, varannan måndag kl. 14.30 – 16.00, kursstart den 15 april

Övriga datum: 29/4, 13/5 och 27/5

Pris: 1 500 kronor

Sista anmälningsdag: den 29 mars

På denna kurs kommer du få lära dig grunderna i agility. Vi kommer gå igenom olika övningar och färdigheter som är bra för den blivande agilityhunden, och hunden kommer också få springa genom tunnlar och hoppa lite hinder. Dessutom kommer vi ha en liten introduktion till de övriga hinder som ingår i sporten. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus. 

Hunden ska vara minst 10 månader gammal.

Agility fortsättning - 15 april

AGILITY FORTSÄTTNINGSKURS, instruktör Sandra Helén, 4 ggr, 6 deltagare, varannan måndag kl. 16.15 – 17.45, kursstart den 15 april  

Övriga datum: 29/4, 13/5 och 27/5

Pris: 1 500 kronor

Sista anmälningsdag: den 29 mars

På denna kurs får du lära dig lite mer inom agilityn. Bland annat kommer vi gå igenom lite olika byten för att du på bästa sätt ska kunna "handla" hunden genom en bana, och vi börjar träna på lite längre mer tävlingslika agilitybanor. Vi kommer även testa på olika inlärningsmetoder för slalom, samt också kika på de olika kontaktfältshindren. Det är en fördel om hunden är van att samarbeta med dig även i närvaro av andra hundar. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus. 

Hunden ska vara minst ett år gammal.

Agility nybörjare - 17 april kl. 17.45

Fulltecknad AGILITYKURS FÖR NYBÖRJARE, instruktör Sandra Helén, 5 ggr, 6 deltagare, onsdagar kl. 17.45 - 19.15, kursstart den 17 april

(OBS! två nybörjarkurser på onsdagar. Denna kurs, som börjar 17.45 och en likadan kurs som börjar 19.30 – se nedan)

Övriga datum: 24/4, 1/5, 8/5 och 15/5

Pris: 1 800 kronor

Sista anmälningsdag: den 2 april Kursen är full men det går att anmäla som reserv

På denna kurs kommer du få lära dig grunderna i agility. Vi kommer gå igenom olika övningar och färdigheter som är bra för den blivande agilityhunden, och hunden kommer också få springa genom tunnlar och hoppa lite hinder. Dessutom kommer vi ha en liten introduktion till de övriga hinder som ingår i sporten. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus. 

Hunden ska vara minst 10 månader gammal.

Agility nybörjare - 17 april kl. 19.30

Fulltecknad AGILITYKURS FÖR NYBÖRJARE, instruktör Sandra Helén, 5 ggr, 6 deltagare, onsdagar kl. 19.30 - 21.00, kursstart den 17 april

(OBS! två nybörjarkurser på onsdagar. Denna kurs som börjar 19.45 och en likadan kurs som börjar 17.45 – se ovan)

Övriga datum: 24/4, 1/5, 8/5 och 15/5

Pris: 1 800 kronor

Sista anmälningsdag: den 2 april - Kursen är full men det går att anmäla som reserv

På denna kurs kommer du få lära dig grunderna i agility. Vi kommer gå igenom olika övningar och färdigheter som är bra för den blivande agilityhunden, och hunden kommer också få springa genom tunnlar och hoppa lite hinder. Dessutom kommer vi ha en liten introduktion till de övriga hinder som ingår i sporten. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus. 

Hunden ska vara minst 10 månader gammal.

Rallylydnad nybörjare - 17 april

NYBÖRJARKURS I RALLYLYDNAD, instruktör Aase Tronstad, 6 ggr, 6 deltagare, onsdagar kl. 16.00 – 17.30 kursstart den 17 april

Övriga datum: 24/4, 1/5, 8/5, 15/5 och 22/5

Pris: 1 800 kronor

Sista anmälningsdag: den 1 april

På denna kurs får du lära dig grunderna i hundsporten rallylydnad. Under kursen får du lära dig samtliga moment som ingår i nybörjarklassen.  Det är en fördel om du har gått en vardagslydnadskurs och hunden är van att samarbeta med dig även i närvaro av andra hundar. Kursen kommer huvudsakligen att hållas utomhus, men teoripass kommer att hållas inomhus.

Vardagslydnad - 17 april

Fulltecknad VARDAGSLYDNADSKURS, instruktör Aase Tronstad, 6 ggr, 6 deltagare, onsdagar kl. 18.00 – 19.30, kursstart den 17 april

Övriga datum: 24/4, 1/5, 8/5, 15/5 och 22/5

Pris: 1 800 kronor

Sista anmälningsdag: den 26 mars - Kursen är full men det går att anmäla som reserv

Denna kurs vänder sig till dig som har en hund som är äldre än ca 6 månader vid kursstarten. Kursen bygger på samma principer som valpkursen. Genom övningar och lekar stärker vi relationen med hunden, samtidigt som vi börjar ställa krav på lydnad i vardagssituationer. Det är en fördel att ha gått en valpkurs tidigare, men det är inte ett krav för deltagandet. Under kursen tränas bl.a.

-          kontakt

-          sitt, ligg                          

-          stanna kvar

-          gå fint i koppel

-          inkallning

Kursen kommer huvudsakligen att hållas utomhus men vissa pass kan vara inomhus.

Hoopers - 22 april

KURS I HOOPERS, instruktör Malena Englastrand, 5 ggr, 6 deltagare, måndagar 17.30 – 19.00, kursstart den 22 april

Övriga datum: 29/4, 6/5, 13/5 och 20/5

Pris: 1 800 kronor

Sista anmälningsdag: den 5 april

I hundsporten Hoopers ska man leda hunden runt en bana med lite olika hinder på distans. Det är inga snäva svängar eller hopp och alla hundar och förare kan vara med. 

Denna kurs är öppen för både nybörjare och för dem som gått nybörjarkurs i Hoopers eller tränat själva och har lärt sig grunderna i sporten. Den som är nybörjare får lära sig hur man lär hunden hindren och får prova olika kombinationer av hinder. Den som kommit lite längre får köra längre banor med fler hinder och även öva på att ha hunden på lite längre avstånd.

Kortkurs i inkallning - 13 maj

KORTKURS I INKALLNING, instruktör Lena Dahlström, 3 ggr, 6 deltagare, måndagar kl. 13.00-14.30 kursstart den 13 maj

Övriga datum: 20/5 och 27/5

Pris: 1 200 kronor

Sista anmälningsdag: den 26 april

På denna kurs får du lära dig hur du ska lära din hund att komma på inkallning. Du får redskap för fortsatt träning med målet att din hund snabbt ska komma till dig när du ropar även om det är annat spännande som lockar. Kursen kommer att hållas utomhus.

Hårda spår - 4 juli

HÅRDA SPÅR, instruktör Susanne Vikström, 3 ggr, 6 deltagare, torsdagar kl. 18.30 – 20.00, kursstart den 4 juli

Övriga datum: 11/7 och 18/7

Pris: 1 200 kronor

Sista anmälningsdag: den 19 juni

Våra hundar har en helt fantastisk nos. Under denna kurs kommer vi främst jobba med hårda spår. Med det menas att vi kommer att låta hundarna spåra på t.ex. asfalt. Det som skiljer hårda spår från t.ex. skogsspår är att det blir mindre vittring för hunden. Hunden behöver därför vara mer noggrann.

Vi lär oss att lägga spår och hur vi försvårar för att utvecklas vidare. Vi lär hunden spåra det vi vill att den ska spåra.

Kursen kommer att hållas på andra platser än vid klubben. Information om platser kommer att lämnas närmare kursstart.

Inga förkunskaper krävs.