Vårens kurser

Nedan listas vårens kurser i datumordning. 

Anmälan sker genom att klicka på "Anmälan till kurs", som du hittar under fliken "Kurser och privatlektioner"

Medlemsskap krävs för att delta i MBK:s kurser

OBS! MBK samarbetar med Munsö Adelsö Lokala Kennelklubb (MALKK) och med Mälarö Hundungdom (MHU). Om du är medlem i MALKK eller MHU behöver du inte lösa medlemskap i MBK för att gå våra kurser. 

OBS! endast den person som är anmäld till kursen får delta (undantag för vuxen som deltar med barn som är anmält)

Kortkurs med fokus på stadga och inkallning - 4 januari

KORTKURS I VARDAGSLYDNAD MED FOKUS PÅ STADGA OCH INKALLNING, instruktör Ylva Helgöstam, 4 ggr, 6 deltagare, onsdagar kl. 13.00 – 15.00, kursstart den 4 januari

Övriga datum: 11/1, 18/1 och 25/1

Pris: 1 900 kronor

Sista anmälningsdag: den 20 december

På denna vardagslydnadskurs ligger tonvikten på stadga och inkallning. Man får lära sig hur man kan träna hunden att stanna kvar på stället en kort stund trots störningar. Kursen omfattar även inkallning, dvs. att hunden ska komma snabbt på kommando trots att det kan vara annat som lockar Kursen passar för alla hundar.

Kursen kommer i huvudsak att hållas utomhus, men vissa pass kan vara inne i klubbstugan.

Nosework nybörjare - 25 januari

NYBÖRJARKURS I NOSEWORK, instruktör Elisabeth Andersson, 5 ggr, 6 deltagare, onsdagar kl. 17.00 – 19.00, kursstart den 25 januari

Övriga datum: 1/2, 8/2, 15/2 och 22/2

Pris: 2 200 kronor

Sista anmälningsdag: den 9 januari 

 NoseWork är en hundsport där hunden får använda sitt främsta sinne, luktsinnet. Hunden ska hitta en doft i olika miljöer och tala om för sin människa, att här är den. NoseWork stärker hundens självförtroende och samarbetet med föraren. Hund och förare blir ett team som både kan träna och tävla tillsammans, i denna roliga hundsport. Kursen omfattar behållarsök och inomhussök.

 Vi börjar med godis i papplådor, för att sedan göra inomhussök. Hundarna får jobba en åt gången i rummet, medan övriga hundar får vänta i bilen eller i en bur i ett annat rum. Alla hundar, oavsett mentalitet, ska i lugn och ro få göra sina sök, utan andra hundar i sökområdet. Däremot kommer alla deltagare att få titta på varandras sök.

 OM INSTRUKTÖREN

Eftersom MBK inte har någon egen NoseWork-instruktör har vi lånat in Elisabeth Andersson, som är certifierad SNWK Instruktör och auktoriserad Doftprovdomare (SNWK = Svenska NoseWork-klubben). Hon tävlar i NW2 i TSM och NW1 i TEM med sin lagotto Flisan. Hon tävlar även i lydnad och rallylydnad. Hon driver företaget ”Flisans nos”.

Spår nybörjare - 25 februari, kl. 9.00

NYBÖRJARKURS I SPÅR, instruktör Lovisa Adolfsson, 4 ggr, 6 deltagare, en lördag och tre söndagar kl. 9.00 - 12.00, kursstart den 25 februari.

Övriga datum: 12/3, 26/3 och 2/4

Pris: 2 300 kronor

Sista anmälningsdag den 9 februari - Kursen är full men det går att anmäla om reserv

Kursen syftar till att lära ut spårning enligt SBK:s regelverk för bruksgrenen spår. Vid spårning ska hunden följa ett människospår och markera föremål som lämnats i spåret av spårläggaren. Oavsett om ni är ett ekipage som avser att tävla i bruks eller om du bara vill ha spårning som hobby tillsammans med hunden är detta kursen för dig.  Kursen kommer att hållas i skogsområden inom kommunen. Det kan bli väntetider vid spårpassen, så ha gärna med stol och fika samt kläder efter väder.

Spårkurs - 25 februari, kl. 13.00

NYBÖRJARKURS I SPÅR, instruktör Lovisa Adolfsson, 4 ggr, 6 deltagare, en lördag och tre söndagar kl. 13.00 - 16.00, kursstart den 25 februari.

Övriga datum: 12/3, 26/3 och 2/4

Pris: 2 300 kronor

Sista anmälningsdag den 9 februari

Kursen syftar till att lära ut spårning enligt SBK:s regelverk för bruksgrenen spår. Vid spårning ska hunden följa ett människospår och markera föremål som lämnats i spåret av spårläggaren. Oavsett om ni är ett ekipage som avser att tävla i bruks eller om du bara vill ha spårning som hobby tillsammans med hunden är detta kursen för dig.  Kursen kommer att hållas i skogsområden inom kommunen. Det kan bli väntetider vid spårpassen, så ha gärna med stol och fika samt kläder efter väder.

Kortkurs i inkallning - 5 mars

KORTKURS I INKALLNING, instruktör Susanne Vikström, 2 ggr, 6 deltagare, söndagar kl. 10.00 – 12.00, kursstart den 5 mars

Andra tillfället den 12 mars

Pris: 950 kronor

Sista anmälningsdag: den 17 februari - Kursen är full men det går att anmäla om reserv

På denna kurs får du lära dig hur du kan träna din hund i inkallning, dvs. att hunden ska komma snabbt på kommando trots att det kan vara annat som lockar. Kursen passar för alla hundar.

Kursen kommer att hållas utomhus.

Valpkurs - 6 mars

VALPKURS, instruktör Helena Holmström, 6 ggr, 6 deltagare, måndagar kl. 10.00 -11.30, kursstart den 6 mars

Övriga datum: 13/3, 20/3, 27/3, 3/4 och 17/4 (OBS! uppehåll påskveckan) 

Pris: 2 000 kronor

Sista anmälningsdag: den 17 februari

Kursen vänder sig till dig som har en valp som är ca 3 – 6 månader gammal vid kursstarten. På kursen får du lära dig hur du kan lägga grunden för en bra relation med din hund, byggd på glädje och harmoni. Du får lära dig olika övningar och lekar som stärker din relation med hunden. Kursen omfattar både teori och praktik och det förutsätts att du tränar med din hund mellan kurstillfällena och efter kursens slut. Under kursen tränas bl.a.

-          kontakt

-          sitt

-          gå fint i koppel

-          inkallning

-          enklare sökövningar

Kursen kommer huvudsakligen att hållas utomhus, men vissa pass kan vara inomhus.

Fortsättning vardagslydnad - 6 mars

FORTSÄTTNINGSKURS I VARDAGSLYDNAD, instruktör Helena Holmström, 6 ggr, 6 deltagare, måndagar kl. 12.00 – 13.30, kursstart den 6 mars

Övriga datum: 13/3, 20/3, 27/3, 3/4 och 17/4 (OBS! uppehåll påskveckan) 

Pris: 2 000 kronor

Sista anmälningsdag: den 17 februari

Denna kurs vänder sig till dig som har gått en vardagslydnadskurs med din hund eller som har motsvarande kunskaper. Ett eller två kurstilfällen kommer att hållas utanför klubbområdet men på närbelägen plats. Kursen kommer bl.a. att omfatta kontakt, hundmöten, stadga (bl.a. sitt kvar och ligg kvar), inkallning med störning och gå fint i koppel.

Kursen kommer huvudsakligen att hållas utomhus men vissa pass kan vara inomhus.

Personsök - 18 mars

PERSONSÖKSKURS, instruktörer Inger Lundin och Susanne Vikström, 3 ggr, 6 deltagare, lördagar kl. 9.00 – ca 15.00, kursstart lördag den 18 mars

Övriga datum: 25/3 och 1/4 

Pris: 3 000 kronor

Sista anmälningsdag: den 3 mars

Kursen syftar till att lära ut personsök enligt SBK:s regelverk för bruksgrenen sök. Kursen omfattar även sökövningar som kan användas för aktivering för den som inte är intresserad av att tävla. Övningarna läggs upp utifrån deltagande hundars nivå. Inga förkunskaper i sök krävs, men hunden ska kunna vara lös i skogen och ska komma på inkallning. Eftersom övningarna som regel görs ett ekipage åt gången får man räkna med att hunden får sitta och vänta i bilen några timmar vid varje kurstillfälle.

Första kurstillfället blir vid Mälarö Brukshundklubb, övriga tillfällen är vid Bromma Gård på Färingsö. Egen lunch medtages vid samtliga tillfällen. Kursen kommer att hållas utomhus förutom inledningen av första kurstillfället som blir inne i klubbstugan.

Följsamhet - 22 mars

KURS I FÖLJSAMHET, instruktör Lena Dahlström, 6 ggr, 6 deltagare, onsdagar kl. 13.00 – 14.30 (tre onsdagar i rad, därefter ett uppehåll på två veckor innan de tre sista gångerna), kursstart onsdag den 22 mars

Övriga datum: 29/3, 5/4, 19/4, 26/4, och 3/5 

Pris: 2 000 kronor

Sista anmälningsdag: den 7 mars - Kursen är full, men det går att anmäla som reserv

Kursen vänder sig till dig som vill att din hund ska bli mer följsam. Under de tre första kurstillfällena kommer du att få lära dig flera olika övningar, som du sen får träna på själv under två veckors tid. Det är viktigt att du tränar själv under denna tid som en förberedelse inför de sista tre tillfällena som kommer att omfatta ytterligare övningar och störningar. Under kursens sista hälft kommer du att få jobba med din hund lös eller i långlina.

Kursen kommer huvudsakligen att hållas utomhus, men vissa pass kan vara inomhus.

Vardagslydnad - 23 mars

VARDAGSLYDNADSKURS, instruktör Susanne Vikström, 6 ggr, 6 deltagare, torsdagar kl. 18.30 – 20.00 (förutom sista tillfället som är en onsdag), kursstart den 23 mars

Övriga datum: 30/3, 20/4, 27/4, 4/5, och 10/5 

Pris: 2 000 kronor

Sista anmälningsdag: den 8 mars - Kursen är full, men det går att anmäla som reserv

Denna kurs vänder sig till dig som har en hund som är äldre än ca 6 månader vid kursstarten. Kursen bygger på samma principer som valpkursen. Genom övningar och lekar stärker vi relationen med hunden, samtidigt som vi börjar ställa krav på lydnad i vardagssituationer. Det är en fördel att ha gått en valpkurs tidigare, men det är inte ett krav för deltagandet. Under kursen tränas bl.a.

-                           kontakt

-                           sitt och ligg         

-                           stanna kvar

-                          gå fint i koppel

-                           Inkallning

Kursen kommer huvudsakligen att hållas utomhus men vissa pass kan vara inomhus.

Rallylydnad fortsättningsklass/avancerad klass - 3 april

RALLYLYDNADSKURS – FORTSÄTTNING/AVANCERAD, instruktör Elisabeth Karlsson, 6 ggr, 6 deltagare, måndagar kl. 18.30 – 20.30 (dock ej sex måndagar i rad – se nedan), kursstart den 3 april

Övriga datum: 17/4, 8/5, 15/5, 29/5, 12/6

Pris: 2 300 kronor

Sista anmälningsdag: den 17 mars - Kursen är full, men det går att anmäla som reserv

Detta är kursen för dig som kan rallylydnadsreglerna och behärskar de moment som ingår i nybörjarklassen. På denna kurs får du lära dig momenten som ingår i fortsättningsklassen och avancerad klass. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus.

Aktiveringskurs - 18 april

AKTIVERINGSKURS, instruktör Elisabeth Karlsson, 6 ggr, 6 deltagare, tisdagar kl. 13.00 – 15.00, kursstart den 18 april

Övriga datum: 25/4, 2/5, 9/5, 16/5 och 23/5

Pris: 2 300 kronor

Sista anmälningsdag: den 3 april

Kursen vänder sig till dig som vill aktivera din hund men som inte nödvändigtvis vill ägna dig åt någon hundsport. På kursen får du lära dig hur du får din hund att samarbeta med dig, bl.a. genom inlärning av olika trix och konster. Det är en fördel om du har gått en valpkurs eller vardagslydnadskurs, men det är inte ett krav. Hunden får inte vara aggressiv mot andra hundar och den ska kunna fokusera på dig trots att det är andra hundar i närheten. Kursen kommer att hållas inomhus eller utomhus beroende på vädret.

Rallylydnad mästarklass - 19 april

RALLYLYDNADSKURS – MÄSTARKLASS, instruktör Elisabeth Karlsson, 6 ggr, 6 deltagare, onsdagar kl. 18.30 – 20.30, kursstart den 19 april

Övriga datum: 26/4, 3/5, 10/5, 17/5 och 24/5

Pris: 2 300 kronors

Sista anmälningsdag: den 4 april

Detta är kursen för dig som kan rallylydnadsreglerna och behärskar de moment som ingår i nybörjarklassen, fortsättningsklassen och avancerad klass. På denna kurs får du lära dig momenten som ingår i mästarklassen. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus.

Agiity coachgrupp - 25 april

AGILITY COACHGRUPP, instruktör Sandra Helén, 6 ggr, 5 deltagare, varannan tisdag 18.30 – 21.00, kursstart den 25 april

Övriga datum: 2/5, 16/5, 30/5, 13/6 och 27/6 (OBS - 1a och 2a tillfället är endast med en veckas mellanrum - sedan är det varannan vecka) 

Pris: 2 800 kronor

Sista anmälningsdag: den 10 april

Vi bygger tillsammans en bana med 2 numreringar där den ena är lite lättare och den andra lite svårare. 

Denna kurs passar främst er som tävlar eller avser att tävla i framtiden. Nivån anpassas efter ekipaget, men hunden ska som minst kunna hopp och tunnlar. Hunden ska vara minst ett år gammal.

Det är en fördel om hunden är van att samarbeta med dig även i närvaro av andra hundar. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus.  

Agility för nybörjare - 26 april

AGILITYKURS FÖR NYBÖRJARE, instruktör Sandra Helén, 5 ggr, 6 deltagare, onsdagar 17.30 – 19.00, kursstart den 26 april

Övriga datum: 3/5, 10/5, 17/5 och 24/5

Pris: 1 800 kronor

Sista anmälningsdag: den 11 april - Kursen är full, men det går att anmäla som reserv

På denna kurs kommer du få lära dig grunderna i agility. Vi kommer gå igenom olika övningar och färdigheter som är bra för den blivande agilityhunden, och hunden kommer också få springa genom tunnlar och hoppa lite hinder. Dessutom kommer vi ha en liten introduktion till de övriga hinder som ingår i sporten. Hunden ska vara minst 10 månader gammal. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus. 

Kombinerad Hoopers/Agility nybörjare - 26 april

NYBÖRJARKURS I AGILITY OCH HOOPERS, instruktörer Sandra Helén (Agility) och Malena Englastrand (Hoopers), 3 ggr, 8 deltagare, onsdagar 19.15 – 20.45, kursstart den 26 april

Övriga datum: 3/5 och 10/5

Pris: 1 100 kronor

Sista anmälningsdag: den 11 april - Kursen är full, men det går att anmäla som reserv

På denna kurs kommer du få lära dig grunderna i Agility och Hoopers. Vi kommer gå igenom olika övningar och färdigheter som hunden behöver för de båda sporterna. Hunden ska vara minst 10 månader gammal. En unik chans att få lite av båda sporter i en och samma kurs! Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus.

Agility fortsättning - 27 april

FORTSÄTTNINGSKURS I AGILITY, instruktör Sandra Helén, 5 ggr, 6 deltagare, torsdagar 17.30  - 19.00 (OBS! – det är två veckor mellan näst sista och sista tillfället), kursstart den 27 april  

Övriga datum: 4/5, 11/5, 18/5 och 1/6 

Pris: 1 800 kronor

Sista anmälningsdag: den 12 april

På denna kurs får du lära dig lite mer inom agilityn. Bland annat kommer vi gå igenom lite olika byten för att du på bästa sätt ska kunna "handla" hunden genom en bana, och vi börjar träna på lite längre mer tävlingslika agilitybanor.

Vi kommer även testa på olika inlärningsmetoder för slalom, samt också kika på de olika kontaktfältshindren. Hunden ska vara minst ett år gammal.

Det är en fördel om hunden är van att samarbeta med dig även i närvaro av andra hundar. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus. 

Kortkurs agility nybörjare - 2 maj

KORTKURS I AGILITY FÖR NYBÖRJARE, instruktör Sandra Helén, 3 ggr, 6 deltagare, varannan tisdag 16.00 – 17.30, kursstart den 2 maj

Övriga datum: 16/5 och 30/5

Pris: 1 100 kronor

Sista anmälningsdag: den 17 april - Kursen är full, men det går att anmäla som reserv

På denna kurs kommer du få lära dig grunderna i agility. Vi kommer gå igenom olika övningar och färdigheter som är bra för den blivande agilityhunden, och hunden kommer också få springa genom tunnlar och hoppa lite hinder. Dessutom går vi kort igenom övriga hinder som ingår i sporten. Hunden 

Hoopers - 3 maj

KURS I HOOPERS, instruktör Malena Englastrand, 5 ggr, 6 deltagare, onsdagar 17.15 – 18.45, kursstart den 3 maj

Övriga datum: 10/5, 17/5, 24/5, och 31/5

Pris: 1 800 kronor

Sista anmälningsdag den 18 april

I hundsporten Hoopers ska man leda hunden runt en bana med lite olika hinder på distans. Det är inga snäva svängar eller hopp och alla hundar och förare kan vara med. 

Denna kurs är öppen för både nybörjare och för dem som gått nybörjarkurs i Hoopers eller tränat själva och har lärt sig grunderna i sporten. Den som är nybörjare får lära sig hur man lär hunden hindren och får prova olika kombinationer av hinder. Den som kommit lite längre får köra längre banor med fler hinder och även öva på att ha hunden på lite längre avstånd.

Agiity fortsättning steg 2 - 4 maj

AGILITY FORTSÄTTNING STEG 2, instruktör Sandra Helén, 3 ggr, 6 deltagare, varannan torsdag 19.15 – 21.15, kursstart den 4 maj

Övriga datum: 18/5 och 1/6 

Pris: 1 450 kronor

Sista anmälningsdag: den 19 april

På denna kurs nördar vi ner oss lite mer i agilityn med olika byten och handlingsalternativ. Vi kommer träna mycket på endast enstaka hinder/korta kombinationer. Hunden ska vara minst ett år gammal.

Det är en fördel om hunden är van att samarbeta med dig även i närvaro av andra hundar. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus. 

 

Valpkurs - 4 maj

VALPKURS, instruktör Aase Tronstad, 6 ggr, 6 deltagare, torsdagar kl. 16.00 - 17.30, kursstart den 4 maj

Övriga datum: 11/5, 18/5, 25/5, 1/6 och 8/6 

Pris: 2 000 kronor

Sista anmälningsdag: den 19 april

Kursen vänder sig till dig som har en valp som är ca 3 – 6 månader gammal vid kursstarten. På kursen får du lära dig hur du kan lägga grunden för en bra relation med din hund, byggd på glädje och harmoni. Du får lära dig olika övningar och lekar som stärker din relation med hunden. Kursen omfattar både teori och praktik och det förutsätts att du tränar med din hund mellan kurstillfällena och efter kursens slut. Under kursen tränas bl.a.

-          kontakt

-          sitt

-          gå fint i koppel

-          Inkallning

-          enklare sökövningar

Kursen kommer huvudsakligen att hållas utomhus, men vissa pass kan vara inomhus.

Rallylydnad nybörjare - 4 maj

NYBÖRJARKURS I RALLYLYDNAD, instruktör Aase Tronstad, 5 ggr, 6 deltagare, torsdagar kl. 18.00 – 19.30, kursstart den 4 maj

Övriga datum: 11/5, 18/5, 25/5 och 1/6

Pris: 1 800 kronor

Sista anmälningsdag: den 19 april - Kursen är full men det går att anmäla som reserv

På denna kurs får du lära dig grunderna i hundsporten rallylydnad. Under kursen får du lära dig samtliga moment som ingår i nybörjarklassen.  Det är en fördel om du har gått en vardagslydnadskurs och hunden är van att samarbeta med dig även i närvaro av andra hundar. Kursen kommer huvudsakligen att hållas utomhus, men teoripass kommer att hållas inomhus.

Kombinerad Hoopers/Agility fortsättning - 17 maj

FORTSÄTTNINGSKURS I AGILITY OCH HOOPERS, instruktörer Sandra Helén (Agility) och Malena Englastrand (Hoopers), 3 ggr, 8 deltagare, onsdagar 19.15 – 20.45, kursstart den 17 maj

Övriga datum: 24/5 och 31/5

Pris: 1 100 kronor

Sista anmälningsdag: den 2 maj

På denna kurs får du lära dig lite mer inom Agilityn och Hoopers. Hunden ska vara minst ett år gammal.

I Agilityn kommer vi gå igenom lite olika byten för att du på bästa sätt ska kunna "handla" hunden genom en bana, och börja träna på lite längre mer tävlingslika agilitybanor. Vi kommer även testa på olika inlärningsmetoder för slalom, samt också kika på de olika kontaktfältshindren.

I Hoopers kör vi på med längre sekvenser och banor. Vi utmanar med svårare positioner för var ni som förare kan stå för att få hunden runt övningarna.

Det är en fördel om hunden är van att samarbeta med dig även i närvaro av andra hundar. Kursen kommer att hållas helt och hållet utomhus.